časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zaoceánské lodě: Města prošpikovaná kilometry kabelů a energetických řetězů

30. 3. 2021 | HENNLICH s.r.o. | www.hennlich.cz

I když turistický ruch ovlivnila pandemie, křižovaly a křižují současné oceány stovky výletních lodí s desítkami tisíc turistů. Spíše než o lodích je ale možné mluvit o plovoucích městech. Najdete zde totiž vše – od bazénů, heren přes divadla, restaurace nebo sportoviště. Aby to vše fungovalo je potřeba přenášet energie z místa na místo a pohybovat mnoha věcmi jako jsou opony nebo výtahy. To zajišťují flexibilní kabely a energetický řetězy. Na lodích jich najdete desítky kilometrů. 

Obr.: Jednou z lodí, kde litoměřická firma HENNLICH připravovala projekt s energetickými řetězy igus, byla loď AIDA Costa. Ta pojme až 6600 pasažérů, o které se stará zhruba 1500hlavý personál. Výstavba této lodi vyšla na 700 milionů eur (asi 1,8 miliardy korun).

Flexibilní kabely a energetické řetězy do zaoceánských lodí dodává také litoměřická firma HENNLICH. „Například v loňském roce jsme dodávali flexibilní kabely a energetické řetězy pro dvě zaoceánské lodě Costa Firenze a AIDA Cosma. Jen flexibilní kabely dosáhly na jedné z lodí 50 kilometrů, energetické řetězy pak tři kilometry délky,“ popisuje Jindřich Kollár, produktový manažer pro flexibilní kabely a energetické řetězy igus ve firmě HENNLICH.

Flexibilní kabely a energetické řetězy dodané do lodí z Litoměřic slouží především pro divadelní techniku. Využívají se především pro opony, ale i pro úpravy částí pódií. „Na divadelní techniku se využívají především energetické řetězy určené pro vysoké zatížení, tady řada E4.1. Mají při dlouhých délkách vysokou pevnost a zároveň se vyznačují vysokou samonosnou délkou. Navíc díky speciálním brzdám jsou velmi tiché, což je pro divadelní techniku také důležité,“ podotkl Jindřich Kollár.

Litoměřická firma HENNLICH výhradně zastupuje v Česku německého lídra v oblasti flexibilních kabelů, energetických řetězů a kluzných pouzder, společnost igus. Firma z Kolína nad Rýnem se zabývá vývojem produktů zaměřených na využití chytrých plastů. Disponuje téměř 3 000 m2 velkou zkušebnou, kde zaznamenává chování těchto plastů v jednotlivých aplikacích.

Tiskové materiály HENNLICH