časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový hydrogel odolává extrémním tlakům

26. 11. 2021 | University of Cambridge | www.cam.ac.uk

Nový objev anglických výzkumníků – želatinový materiál – odolá síle až 4000 kilogramů, tedy hmotnosti dospělého slona, načež se vrátí do původního stavu. To by možná nebylo až tak udivující, pozoruhodné však je, že materiál tvoří z 80 % voda.

Nový materiál z dílny vědců z Cambridgeské univerzity vypadá a působí jako měkká želatina, ale po vystavení tlaku se z něj stává velmi tvrdé nerozbitné sklo, které se vyznačuje extrémní houževnatostí. Ačkoliv 80 % jeho obsahu tvoří voda, zbylých dvacet procent jsou polymerní materiály, které drží pohromadě díky reverzibilním interakcím, jež ovládají mechanické vlastnosti materiálu. Vědci tak jako vůbec první na světě docílili takto výjimečné odolnosti vůči kompresi u měkkého materiálu.

Super želatina

Tato „super želatina“ by mohla najít potenciální využití v mnoha oblastech, jako je měkká robotika, bioelektronika nebo lékařská technika, kde by mohla nahradit umělou chrupavku. Chování materiálů se řídí jejich molekulární strukturou. Elastické hydrogely jsou v hledáčku mnoha vědců, protože disponují mnoha zajímavými vlastnostmi – kupříkladu odolností a schopností samoregenerace – ale výroba hydrogelů odolných vůči tlaku představuje zcela novou výzvu.

Celý článek na University of Cambridge

Image Credit: Zehuan Huang

-jk-