časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výzkumnící z UCLA proměnili oxid uhličitý na beton

16. 3. 2016 | UCLA | newsroom.ucla.edu

Představte si svět bez betonu. Je to vůbec možné? Konec konců, beton je všude - na našich cestách, chodnících, v našich domech, na mostech a budovách. V posledních 200 letech se beton stal základem naší planety.

Ale výroba cementu, jedné z hlavních složek betonu, přispívá nemalou měrou k tvorbě skleníkových plynů. Konkrétně celých 5 % celkového objemu skleníkových plynů pochází z výroby cementu. A dokonce ještě větším zdrojem emisí oxidu uhličitého jsou spaliny, které chrlí komíny továren po celém světě. Emise oxidu uhličitého z továren jsou největším zdrojem skleníkových plynů na celém světě a výraznou měrou přispívají ke globálnímu oteplování.

Výroba betonu z oxidu uhličitého

Tomu chce zabránit tým výzkumníků z UCLA pracující na unikátním řešení, které by mohlo pomoci eliminovat tyto zdroje skleníkových plynů. Jejich plán zahrnuje vytvoření uzavřeného procesu: Zachycení oxidu uhličitého ze spalin, které vypouštějí továrny a jeho využití k výrobě nového stavebního materiálu s názvem CO2NCRETE (z anglického concrete - beton), a to za pomoci 3D tiskáren. Jedná se o proces zvaný „upcyklace“, tedy proces přeměňování odpadového materiálu nebo nepotřebných produktů v nové materiály či produkty lepší kvality, pro zlepšení hodnot životního prostředí. Výzkumníkům se zatím podařilo nový materiál vytvořit v laboratorním měřítku s pomocí 3D tiskárny.

Celý článek na UCLA

Image Credit: UCLA

-jk-