časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výzkumníci vyvinuli metodu 3D tisku živé kůže

4. 11. 2019 | Rensselaer Polytechnic Institute | www.rpi.edu

Výzkumníci z Rensselaer Polytechnic Institute vyvinuli nový způsob 3D tisku živé kůže s cévami a přispěli tak výraznou měrou k případné produkci transplantované tkáně připomínající kůži, kterou naše tělo přirozeně produkuje. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Tissue Engineering Part A.

V současné době jsou všechny klinicky dostupné produkty spíše upgradovanou verzí obyčejné náplasti,“ uvedl Pankaj Karande, docent chemického a biologického inženýrství a člen Centra pro biotechnologii a mezioborové studie (CBIS), který se na výzkumu podílel jako hlavní vedoucí. „Poskytují lepší hojení ran, ale účinek je pouze krátkodobý a náplasti jsou po několika dnech nepoužitelné; nikdy se plně neintegrují s buňkami hostitele.“

Živá kůže

Výzkumníci v rámci svého výzkumu dokázali, že zkombinují-li klíčové prvky – včetně lidských endotelových buněk vyplňujících vnitřek cév a pericytů, jež obklopují vrstvy endoteliálních buněk – se zvířecím kolagenem a ostatními strukturálními buňkami, které lze nalézt v kožním štěpu, buňky začnou komunikovat a vytvářet biologicky relevantní cévní struktury s životností několika týdnů.

Celý článek na Rensselaer Polytechnic Institute

Image Credit: Rensselaer Polytechnic Institute

-jk-