časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výzkumníci úspěšně otestovali bezdrátové nabíjení laserem na dálku

21. 2. 2018 | University of Washington | www.washington.edu

Mobilní zařízení, kupříkladu tablety a chytré telefony, nám umožňují komunikovat, pracovat a přistupovat k informacím bezdrátově. Protože však k provozu využívají baterie, musíme je neustále nabíjet. Inženýři Washingtonské univerzity nyní vyvinuli metodu bezpečného bezdrátového nabíjení chytrého telefonu pomocí laseru.

V článku, který byl zveřejněn online v časopise Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable & Ubiquitous Technologies, popisuje tým výzkumníků způsob, jakým využili soustředěný, neviditelný laserový paprsek k nabití chytrého telefonu umístěného v několikametrové vzdálenosti, a to dokonce stejnou rychlosti jako standardní USB kabel.

Bezdrátové nabíjení laserem

Paprsek nabíjí chytrý telefon prostřednictvím napájecího článku, který je umístěn na zadní straně telefonu. Soustředěný paprsek je schopen přivádět energii o síle 2W do oblasti o velikosti 97 centimetrů čtverečných, a to až na vzdálenost 4,3 m. Ale to není vše – paprsek lze dále nastavit a rozšířit tak plochu působení na 645 centimetrů čtverečných a vzdálenost až na 12 metrů.

Celý článek na University of Washington

Image Credit: Mark Stone/University of Washington

-jk-