časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výzkumníci MIT vyvinuli nový typ motoru operujícího v mikroměřítku

20. 11. 2018 | MIT | www.mit.edu

Stačí se rozhlédnout kolem sebe a s velkou pravděpodobností uvidíte něco, co je poháněno elektrickým motorem. Tato výkonná a účinná zařízení udržují náš svět v pohybu – od počítačů a chladniček po elektrické stahování oken v automobilech. Jakmile však elektrický motor zmenšíme na velikost nepřesahující kubický centimetr, jeho vlastnosti doznají velkého zhoršení.

Při mnohonásobném zmenšení se z motoru stane výkonné topidlo,“ uvedl Jakub Kedzierski, člen výzkumného týmu MIT. V dnešní době neexistuje žádný motor, který by v mikroměřítku vykazoval vysoký výkon a účinnost. A to je problém, protože motory těchto rozměrů jsou nutné k pohánění miniaturizovaných systémů. Může to být miniaturní Kardanův závěs, maličký dron, který by se vměstnal do sutin po zemětřesení nebo drobní robůtci pátrající v lidském těle po příčině nemoci.

Nový typ motoru

K pohánění těchto systémů zkonstruovali výzkumníci MIT nový typ motoru zvaný mikrohydraulický aktuátor. Nespornou výhodou aktuátorů je vysoká přesnost pohybu a skvělý výkon a účinnost, kteréžto vlastnosti jsou pro zařízení v mikroměřítku ideální. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Science Robotics.

Celý článek na MIT

Image Credit: Glen Cooper

-jk-