časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vytváření vzorců chování pro umělou inteligenci

4. 12. 2019 | MIT | www.mit.edu

Lidé mají již od dětství pochopení pro základní principy fyzické reality. Nemluvně například chápe, že se předměty pohybují podle konkrétních vzorců a rozumí jejich vzájemné interakci. Když takovému dítěti předvedete karetní trik, jeho neskrývané překvapení je zcela přirozené.

Výzkumníci MIT nyní navrhli model demonstrující porozumění základům „intuitivní fyziky“ a principům chování předmětů, který lze využít k vytvoření dokonalejší umělé inteligence, jež by mohla na oplátku pomoci vědcům lépe porozumět poznávacím schopnostem kojenců.

Vzorce chování pro umělou inteligenci

Tento model, nazvaný ADEPT, pozoruje předměty pohybující se na scéně a předpovídá jejich chování na základě jejich fyzikálních vlastností. Během sledování předmětů vysílá model signál (jeden signál na každý snímek) korespondující s úrovní „překvapení“ – čím silnější je signál, tím větší je překvapení. Pokud tedy předmět dramatickým způsobem poruší předpokládaný vzorec chování – řekněme kupříkladu tím, že zmizí nebo se přemístí na opačnou stranu –, úroveň překvapení výrazně povyskočí.

Celý článek na MIT

Image Credit: Christine Daniloff

-jk-