časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výsledkem nejnovějšího výzkumu na poli polymerů je odolnější bioplast

8. 12. 2020 | Phys.org | www.phys.org

Nejnovější výzkum vědeckého týmu z Akronské univerzity (UA) v oblasti bioplastů má potenciál změnit budoucnost udržitelnosti plastů.

Plast neboli umělá hmota se stala neodmyslitelnou součástí našich každodenních životů, ačkoliv větší část plastů nelze recyklovat a hromadí se na skládkách odpadu nebo v oceánech. Na dnešním trhu sice existují biologicky odbouratelné či kompostovatelné alternativy jako např. PLA (plastická hmota vyrobená z biomasy), které však v mnoha oblastech nemohou nahradit klasické polymery na bázi fosilních paliv z důvodu nestability při vysokých teplotách.

Biologicky odbouratelné polymery

PLA je celosvětově uznávaný a certifikovaný stoprocentně odbouratelný bioplast, jehož nevýhodou je krom vyšší pořizovací ceny také nižší tuhost a odolnost vůči vyšším teplotám. K narušení struktury dochází častokrát již při teplotách kolem 60 °C, což znemožňuje jeho využití v potravinářském průmyslu pro balení tepelně zpracovávaných potravin. Výzkumníci z Akronské univerzity nyní nalezli způsob alterace struktury PLA v nanoměřítku při zachování základního uspořádání vazeb a navýšení jeho tuhosti a odolnosti vůči teplu. Testovací hrnek vytvořený pomocí této metody nevykazuje po vystavení horké vodě žádnou deformaci.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Unsplash

-jk-