časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vynálezce lithium-iontové baterie pomáhá zdokonalovat své dítko

28. 7. 2021 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Michael Stanley Whittingham vyvinul v 70. letech 20. století první funkční lithium-iontovou baterii, za což si v roce 2019 odnesl Nobelovu cenu za chemii. Co však nemohl předpokládat, byly výzvy, kterým musí tyto baterie čelit v dnešním moderním světě.

Jedním z přetrvávajících technických problémů je fakt, že při každé instalaci do nového zařízení přijde lithium-iontová baterie asi o jednu pětinu své kapacity, než je možné zařízení poprvé dobít. Platí to ve všech případech, ať už je baterie nainstalována v notebooku, fotoaparátu, chytrých hodinkách nebo elektromobilu. Příčinou tohoto úbytku jsou nečistoty, které se utváří na katodách obohacených niklem – tedy na pozitivní (+) straně baterie, kudy se vybíjí uložená energie.

Dokonalejší lithium-iontové baterie

Whittingham si na pomoc při řešení tohoto problému přizval vědce z několika mezinárodních univerzit. Společnými silami přišli na možné řešení – použili rentgenové záření a neutrony, aby mohli pozorovat účinnost baterie po ošetření povrchu katody materiálem pod označením NMC 811, který obsahuje nikl, mangan a kobalt. Výsledky experimentu prokázaly pokles ztráty počáteční kapacity a zlepšení dlouhodobé schopnosti baterie uchovávat energii o více než 93 procent při 250 dobíjecích a vybíjecích cyklech.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Unsplash

-jk-