časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vyhozené potraviny lze přeměnit na biopaliva a další produkty

23. 4. 2015 | Phys.org | phys.org

Organizace pro výživu a zemědělství FAO odhaduje, že třetina celosvětové produkce potravin se vůbec nezkonzumuje. To představuje asi 1,3 miliardy tun potravin ročně. Ve Spojených státech přijde vniveč takřka 40 % všech potravin za 165 miliard dolarů. Tento odpad hnije na skládkách a při rozkladném procesu za nepřístupu vzduchu vzniká nebezpečný metan, který má silnější skleníkový efekt než emise oxidu uhličitého.

Tímto procesem vzniká v USA až 3,3 miliardy tun skleníkových emisí ročně, což představuje 19 % světových emisí. Tímto problémem se zabývají američtí vědci z UC College of Engineering and Applied Science (CEAS), kteří zkoumají možnosti využití tohoto potravinového odpadu, namísto ukládání na skládky. Inženýři Keenr a McAvoy navrhli projekt, kde bude odpad přeměněn na využitelný bioplyn, bio diesel nebo hnojivo.

 Vědcům se podařil zásadní průlom v synergické technologii, která využívá anaerobní proces k přeměně na živiny bohatých organických materiálů na různá biopaliva za pomoci oxidu uhličitého, který urychluje růst řas. Podobně jsou tuky právě požírány řasami a přeměňovány na bio diesel. Tento nový proces ve své podstatě kombinuje produkci řas a anaerobní proces. Jeho hlavním účelem je snížit emise metanu a využít potravinový odpad jako obnovitelný zdroj energie. Dalším krokem výzkumu této technologie je vybudování pilotního zařízení většího rozsahu v Cincinnati.

Zařízení použité k podpoře růstu řas

Zařízení použité k podpoře růstu řas

Odpad použitý na univerzitě v Cincinnati v pilotním projektu

Odpad použitý na univerzitě v Cincinnati v pilotním projektu

Projekt využívá i řasy k přeměně lipidů na bio diesel

Projekt využívá i řasy k přeměně lipidů na bio diesel

Celá zpráva zde ceas.uc.edu

Image credit: University of Cincinnati

(pp)