časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Větrné elektrárny Rosatomu dodaly první elektřinu na velkoobchodní trh

3. 3. 2020 | Rosatom | www.rosatom.cz

Největší větrná elektrárna v Rusku začala 2. března 2020 dodávat elektřinu na ruský velkoobchodní trh. Adygejská větrná elektrárna je prvním dokončeným projektem společnosti NovaWind, divize ruské korporace pro atomovou energii Rosatom pro stavbu a provoz větrných elektráren.

Elektrárnu tvoří 60 větrných turbín, které mají v souhrnu instalovaný výkon 150 MW. Lokalizace výroby komponent pro tento projekt dosáhla podle ruského ministerstva průmyslu a obchodu 65 %. V budoucnu má firma NovaWind zvýšit úroveň lokalizace na 80 až 85 %. Díky tomuto projektu se v Rusku rozběhla sériová výroba komponent a technologických celků pro větrné elektrárny.

Rosatom je systémovým integrátorem a řeší celou řadu úkolů, jako například projektování větrných elektráren, vytvoření vlastní výroby komponent větrných turbín, řízení dodavatelského řetězce a dopravy komponent na staveniště, údržba a provoz.

V současnosti staví Rosatom větrné turbíny v dalších čtyřech elektrárnách v Stavropolském kraji a Rostovské oblasti Ruské federace. Největší z nich bude elektrárna v Kočubejevském regionu Stavropolského kraje, která bude mít instalovaný výkon 210 MW. Do roku 2023 Rosatom plánuje uvést do provozu větrné turbíny o celkovém výkonu 1 GW.

Tiskové materiály Essential Communication