časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci vytvořili super rychlý molekulární motor

21. 6. 2021 | University of Groningen | www.rug.nl

Světlem poháněné molekulární motory jsou s námi již přes 20 let. Jejich jedinečnou vlastností je schopnost provádět jedinou otáčku v řádu mikrosekund až nanosekund. Vědci z Univerzity v Groningenu nyní zkonstruovali molekulární motor poháněný výhradně světlem, který zvládne jednu otáčku za několik pikosekund (biliontin sekundy).

Design nového molekulárního motoru vychází z návrhu profesora Bena Feringa, který obdržel v roce 2016 Nobelovu cenu za chemii. Jeho motor provede jedno otočení ve čtyřech krocích, k čemuž potřebuje zdroj tepla a světla. Vědecký tým z nizozemské univerzity se zaměřil na odbourání nutnosti pohánět molekuly teplem a vytvořil molekulární motor schopný dvojnásobně až třínásobně rychlejšího otáčení.

Molekulární motor

Co se případného využití nového designu molekulárního motoru v praxi týče, nabízí se podávání léků pacientům nebo manipulace s předměty v nanoměřítku na povrchu materiálů. Rychlost otáčení motoru výrazně překračuje schopnosti průměrných biofyzikálních procesů, proto by mohl být použit rovněž ke kontrole biologických procesů. V rámci laboratorních simulací nadto vědci prokázali, že motor funguje také v roztocích.

Celý článek na University of Groningen

Image Credit: Bill Oxford / Unsplash

-jk-