časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci objevili novou vlastnost světla

1. 7. 2019 | Phys.org | www.phys.org

Týmu španělských a amerických výzkumníků se podařil objev nové vlastnosti světla, jež nazvali samotočivý moment. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Science.

Výzkumníci po celém světě předpovídají nové vlastnosti světla, jen málokdy se však podaří jejich existenci potvrdit. Výjimkou je například nedávný objev momentu hybnosti světla. Paprsky s vysoce strukturovaným momentem hybnosti vykazují oběžný moment hybnosti (OAM) a nazývají se vířivé paprsky. Projevují se jako spirála obklopující společný střed, která po zasažení plochého povrchu změní svůj tvar a připomíná koblihu.

Nová vlastnost světla

V rámci nového výzkumu použil tým složený z vědeckých kapacit obou zmíněných zemí dva lasery nasměrované na oblak z plynného argonu – došlo tak k překrytí a následnému spojení paprsků a vytvoření konkrétního typu vířivého paprsku. Výzkumníci poté změnili oběžný moment hybnosti laserových paprsků, což vyústilo v paprsek připomínající vývrtku s postupnou změnou zakřivení. Po zasažení plochého povrchu se paprsek změnil na půlměsíc. Výzkumníci tuto novou vlastnost okamžitě nazvali samotočivý moment.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: CC0 Public Domain

-jk-