časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Urychlovač částic ve Švýcarsku pokračuje v experimentech se srážkami těžkých jader

30. 11. 2015 | CERN | www.home.cern

Po úspěšném restartu Velkého hadronového urychlovače (LHC) a prvních měsících sběru dat o protonových srážkách na pomezí nové energetické úrovně se LHC přesouvá do nové fáze, ve které budou testovány iontové srážky na dvakrát vyšší energetické úrovni než dosud.

V počátcích vzniku vesmíru byla hmota na několik miliontin vteřiny velmi horkým a velmi hustým médiem - jakousi prvotní polévkou částic, složenou hlavně ze základních částic, kterými jsou kvarky a gluony. V dnešním vesmíru jsou kvarky spojovány pomocí gluonů a utváří protony a neutrony, které pak formují hmotu, včetně nás samotných, stejně jako mnohé další částice.

CERN experimentuje se srážkami jader

Navýšení energie těchto kolizí při experimentech v LHC zvýší objem a teplotu kvarkové a gluonové plazmy a pomůže tak vědcům k porozumění vzniklého média. Například v první fázi před restartem jeden z pokusů potvrdil existenci dokonale tekuté povahy kvarkovo-gluonové plazmy a existenci fenoménu zvaného „proudové chlazení“ v iontových srážkách, který je charakterizován ztrátou energie generovaných částic prostřednictvím kvarkovo-gluonové plazmy. Častý výskyt tohoto jevu poskytne experimentům živnou půdu k popsání charakteru chování kvarkovo-gluonové plazmy. Díky měření při vyšších úrovních energie tak vědci budou moci zkoumat nové a detailnější charakteristiky tohoto velmi zajímavého stavu hmoty.

Celý článek na CERN

Image Credit: CERN

-jk-