časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ultralehký materiál odolává nárazům mikročástic při nadzvukové rychlosti

25. 6. 2021 | MIT | www.mit.edu

Nová studie vědců z MIT, Caltech a ETH Zürich prokázala, že nový nanomateriál poskládaný z precizně vzorovaných nanostruktur, může v budoucnu vytvořit základ pro lehké brnění, ochranné nátěry, ochranné štíty proti výbuchu a další nárazu odolné materiály.

Výzkumnému týmu se podařilo navrhnout ultralehký materiál vyrobený z uhlíkových výztuží v nanoměřítku, který propůjčuje materiálu vynikající tuhost a mechanickou odolnost. Tým otestoval pružnost materiálu nevšedním způsobem – vystřelil na něj mikročástice nadzvukovou rychlostí. A výsledek byl překvapivý: materiál o tloušťce nepřesahující šířku lidského vlasu, dokázal zabránit proniknutí projektilu.

Ultralehký nanomateriál

Vědci následně vypočítali, že ve srovnání s ocelí, kevlarem, hliníkem a ostatními materiály odolnými vůči nárazům porovnatelné hmotnosti je nový nanomateriál mnohem efektivnější co se absorpce nárazové síly týče. Stejné množství hmoty nového nanomateriálu zastaví projektil mnohem efektivněji než stejné množství hmoty kevlaru. V budoucnu by se tento a ostatní nanomateriály vyráběné v průmyslovém měřítku mohly uplatnit jako lehčí a odolnější alternativa kevlaru a oceli.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-