časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Udržitelný senzor pro detekci kontaminace potravin bakteriemi

11. 9. 2020 | MIT | www.mit.edu

Inženýři z MIT navrhli senzor pro monitorování trvanlivosti potravin vyrobený z přírodních materiálů. Drobné jehličky na povrchu umožňují propíchnout plastové balení a otestovat potraviny na přítomnost bakterií, jež jsou prvními známkami jejich degradace.

Mikrojehličky jsou vyrobeny z roztoku jedlých bílkovin, které můžeme nalézt v kokonech bource morušového, a slouží k vytažení tekutiny, jež je následně převedena do zadní části senzoru potištěné dvěma typy speciálního inkoustu. Jeden z těchto „bioinkoustů“ mění barvu při kontaktu s tekutinou s určitou hodnotou pH a označuje kontaminaci potraviny; druhý inkoust mění svou barvu po detekci kontaminujících bakterií, např. Escherichia coli neboli E.coli.

Kontaminace potravin

V rámci testování přiložili výzkumníci senzor na plátek čerstvé ryby, do něhož vstříkli roztok kontaminovaný bakteriemi E.coli. Po několika hodinách se část senzoru potištěná bioinkoustem určeným pro detekci přítomnosti bakterií změnila z modré na červenou a správně tedy označila kontaminaci ryby bakteriemi. Následkem toho se po několika dalších hodinách změnila barva pH senzitivního inkoustu, označující nepoživatelnost ryby. Výsledky výzkumu, zveřejněné v časopise Advanced Functional Materials, jsou prvním krokem na cestě k vývoji kolorimetrických senzorů pro detekci kvality a kontaminace potravin.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-