časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Udržitelná výroba vodíku pomocí polymerních nanočástic

15. 2. 2021 | Uppsala University | www.uu.se/en

Vodík lze jakožto zdroj energie získávat ekologickým způsobem z vody a slunečního světla pomocí nanočástic fotokatalytického kompozitního polymeru vyvinutého vědci z Uppsala University. Z laboratorních testů vyplývá, že tyto „polymerní tečky“ vykazují výbornou stabilitu a výkon.

Budoucnost udržitelné energie je předmětem mnoha debat. Jednu ze schůdných cest představuje vodík, který lze vyrábět z obnovitelných zdrojů: vody a solární energie. Samotný proces však vyžaduje tzv. fotokatalyzátory, které jsou obvykle produkovány s využitím toxických materiálů na bázi kovu. Tým výzkumníků ze švédské Uppsala University nyní vyvinul organické nanofotokatalyzátory neboli „polymerní tečky“, které se vyznačují nízkými náklady na výrobu a minimální ekologickou stopou.

Polymerní tečky

Obrovskou výhodou těchto teček je jejich velikost napomáhající snadnému a rovnoměrnému rozpuštění ve vodě. V porovnání s tradičními fotokatalyzátory tak vzniká větší reakční plocha, což znamená, že lze uchovávat větší množství světla ve formě vodíkového plynu. Nejnovější testy ukázaly vynikající katalytický výkon a stabilitu.

Celý článek na Uppsala University

Image Credit: Uppsala University

-jk-