časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Účinnost perovskitových fotovoltaických článků nově dosáhla 23,9 %

12. 11. 2021 | myScience | www.myscience.org

Mezinárodní vědecký tým pod vedením chemiků ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne (EPFL) překonal překážku omezující účinnost perovskitů v solárních panelech. Pomocí nového přístupu lze vyrábět perovskitové solární panely s účinností 23,9 % a provozní životností přes 1000 hodin.

Perovskity jsou hybridní sloučeniny vyrobené z halogenidů kovů a organických prvků, které ukrývají obrovský potenciál. Dnes je nalezneme například v LED světlech a fotodetektorech, nejčastěji se však uplatní při výrobě solárních článků, kde hravě překonají své křemíkové protějšky. Jejich účinnost se však úzce odvíjí od výrobní metody – klíčovým faktorem je odstranění defektů z povrchu.

Perovskity

Obvykle se za tímto účelem používá metoda zvaná pasivace, což je samovolná nebo řízená tvorba ochranné vrstvy na povrchu kovu, zabraňující korozi a narušení povrchu kovu. V tomto případě se na povrchu vytvoří ochranná vrstva pomocí chemikálií, které zaručují vyšší odolnost a stabilitu článků. Na druhé straně však při tomto procesu dochází k oslabení přenosu elektrického náboje. Vědci nyní tento problém vyřešili použitím speciální směsi izomerů. Izomery jsou sloučeniny se stejným atomárním složením, ale rozdílnou chemickou strukturou a tím i různými fyzikálními a chemickými vlastnostmi.

Celý článek na myScience

Image Credit: Unsplash

-jk-