časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tvůrci lithium-iontové baterie získávají Nobelovu cenu

11. 10. 2019 | The Nobel Prize | www.nobelprize.org

Nobelovu cenu za chemii pro rok 2019 získávají tvůrci lithium-iontové baterie John Goodenough (USA), Stanley Whittingham (USA) a Akira Jošino (Japonsko). Tuto lehkou a dobíjitelnou baterii s vysokým výkonem dnes využíváme prakticky v každém zařízení – od mobilních telefonů a notebooků po elektrické automobily.

Lithium-iontové baterie získaly na popularitě především s rozšířením elektroniky do našeho každodenního života, kterou používáme ke komunikaci, práci, studiu, poslouchání hudby a v neposlední řadě k získávání informací. Lithium-iontové baterie rovněž umožnily vývoj elektromobilů s velkým dojezdem a skladování energie z obnovitelných zdrojů, jako je sluneční a větrná energie.

Nobelova cena za chemii 2019

Základy lithium-iontové baterie byly položeny během ropné krize v 70. letech 20. století. Od té doby ušla dlouhý kus cesty a od uvedení na trh v roce 1991 způsobila revoluci v našich životech. Položila základy moderní společnosti, která se pomalu ale jistě odklání od fosilních paliv a výraznou měrou přispěla k rozvoji celého lidstva.

Celý článek na The Nobel Prize

Image Credit: Johan Jarnestad

-jk-