časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Třetí generace elektroskútru Bird s autonomní brzdou

28. 5. 2021 | The Verge | www.theverge.com

Kalifornská společnost Bird představila třetí generaci svého elektrického skútru, který je navržen pro ještě delší životnost a udržitelnost. „Bird Three“ má delší rozvor, plynovou páčku se dvěma senzory a „trojitý brzdný systém“ – duální samostatné brzdy a autonomní nouzovou brzdu.

Jedním z nejdůležitějších aspektů každého skútru je životnost. Čím více kilometrů skútr ujede, tím výhodnější je pro společnosti, které musí kompenzovat náklady na každý skútr, než začnou vykazovat zisk. Proto se kalifornská společnost na rozdíl od ostatních výrobců zaměřila na nevyměnitelné baterie. Důvodem jsou vyšší výrobní emise a nutnost častějšího dobíjení. Tento přístup není jednoduše dlouhodobě rentabilní.

Elektroskútr Bird

Akumulátor nové generace skútru se může pochlubit kapacitou „až 1 kWh“, což dle společnosti znamená méně častější nabíjení a delší dojezd na plně nabitou baterii v porovnání s jakýmkoliv podobným řešením na trhu. Baterie je navržena tak, aby překonala životnost samotného skútru. V řeči kilometrů je to minimálně 22 500 až 32 000 km. Pro srovnání životnost skútru je odhadována na 24 až 36 měsíců. Odolnost vůči vodě a prachu zajišťuje certifikace IP68.

Celý článek na The Verge

Image Credit: Bird

-jk-