časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Transparentní umělé svaly umožňují robotům splynout s okolím

15. 7. 2020 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Schopnost splynou s okolním prostředím je zcela neodmyslitelně obrovská evoluční výhoda, která umožňuje zvířatům vyhnout se predátorům a maskovat svůj pohyb. Roboti s podobnou schopností by nalezli uplatnění v mnoha situacích, od sledování podezřelých po výzkum zahrnující pozorování zvířat v jejich přirozeném prostředí.

Výzkumníci z National University of Singapore nyní vyrobili transparentní umělé svaly, které lze použít k sestrojení nové generace robota schopného kamufláže. Tento jedinečný koncept, představený poprvé při příležitosti konání mezinárodní konference IEEE International Conference on Robotics and Biomimetics (ROBIO) v loňském roce, je založen na umělých svalech s dielektrickými elastomery (DEA), třídě elektroaktivních polymerů používaných běžně při produkci měkkých robotů a flexibilních zařízení.

Transparentní umělé svaly

Navzdory svým výborným vlastnostem, mezi něž se řadí flexibilita a elektrická vodivost, však tradiční DEA nedokáží napodobit schopnost kamufláže svých zvířecích protějšků. Ve skutečnosti je většina těchto polymerů vyráběna z viskózních tmavých materiálů, např. z uhlíkového maziva, které jednoduše nelze zprůhlednit. Výzkumníci z National University of Singapore použili v rámci svého výzkumu umělé svaly s dielektrickými elastomery se směsí průzračnějších materiálů.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: National University of Singapore

-jk-