časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Toyota začne testovat vysoce účinné solární články pro své automobily

8. 7. 2019 | Electrek | www.electrek.co

Automobilka Toyota oznámila spuštění testů nových vysoce účinných solárních článků, jež mají pokrývat značnou část jejích elektrických vozidel a potenciálně tak navýšit dojezd až o 56 km za den.

Toyota původně zamýšlela využít solární panely jako doplňkovou výbavu již pro první Prius – jednalo se však pouze o 50 W panely, jež měly zajistit chod ventilátorů klimatizace a dalších energeticky nenáročných funkcí. V roce 2016 zařadila japonská automobilka do nabídky (za příplatek 2000 dolarů) solární střechu pro nový hybridní model Priusu, která se již mohla pochlubit výkonem 180 W.

Toyota

Takto výkonný systém by mohl teoreticky dodávat energii akumulátorům určeným k pohánění elektrických součástek automobilu, v takovém případě by se však dojezd navýšil pouze minimálně. Automobilka Toyota nyní spojila síly se společnostmi NEDO a Sharp a zahájila testy na veřejných silnicích za účelem „vyhodnocení účinnosti, navýšení dojezdu a snížení spotřeby paliva elektrických vozidel s vysoce účinnými solárními bateriemi“. Dle vyjádření automobilky dosahuje účinnost jejích solárních článků 34 %.

Celý článek na Electrek

Image Credit: Toyota

-jk-