časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tesla představí nový typ baterie

18. 5. 2020 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Tesla představí do konce letošního roku novou baterii, která slibuje vyšší výkon a nižší výrobní náklady a umožní automobilce srazit ceny na úroveň konkurence v podobě vozidel se spalovacími motory. Zdroje blízké oddělení vývoje baterií v kalifornské značce uvádí, že baterie budou oficiálně uvedeny na trh spolu s Modelem 3 ve verzi sedan.

Baterie vznikla ve spolupráci s čínským výrobcem baterií, společností Contemporary Amperex Technology (CATL), a týmem akademických odborníků rekrutovaných generálním ředitelem Tesly, Elonem Muskem. Náklady na výrobu se povedlo snížit díky obměně chemických vlastností baterie za účelem minimalizace či vyloučení nákladného kobaltu. Místo toho budou použity chemické přísady a speciální povrchová úprava jednotlivých součástí, jež sníží vnitřní pnutí baterie.

Nový typ baterie od Tesly

Nová baterie tak bude schopna uchovávat více energie po delší čas. Počítá se s životností až jeden milion mil, tedy jeden milion a šest set tisíc kilometrů. Ne nadarmo se jí tedy přezdívá „milionová baterie“. Odborníci očekávají, že další inovace v nadcházejících letech povedou k vývoji baterií s vyšší energetickou hustotou a energetickou kapacitou a samozřejmě také ke snížení nákladů na výrobu.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Tesla

-jk-