časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tesla mezi skůtry je k dostání a vyrazí vám dech

19. 6. 2015 | Business Insider | www.businessinsider.com

„Tesla mezi skútry“ vstupuje tento měsíc na trh a omráčí vás svojí cenou, stejně jako technickou stránkou na velmi vysoké úrovni.

Smartscooter z produkce čínské společnosti Gogoro bude možné předobjednat od 27. června, uvedl mluvčí společnosti. Skútr se začne prodávat v Taipei, ale společnost plánuje vývoz i do ostatních zemí. S cenou 4100 dolarů je skútr opravdu „za hubičku“. Jedná se o zaváděcí cenu, protože Gogoro vyráží se skútrem na trh právě v Taipei, takže v případě úspěšného prodeje v ostatních městech může cena stoupnout. To ale není vše. V ceně skútru je 2 letý servis zdarma, roční pojistka proti krádeži a dvouletá záruka výměny baterie u některé ze 32 nabíjecích stanic v Taipei.

Smartscooter nasazen do prodeje

Za zmínku stojí fakt, že společnost se nevyjádřila ohledně ceny baterií po uplynutí dvouleté záruky. A vzhledem k tomu, že skútr funguje pouze s originální baterií, která bude k dostání na dobíjecích stanicích Gogoro, může jeho rozšíření do ostatních měst trvat i několik let. Skútr, kompletně poháněný elektrickou energií a osazený bateriemi Gogoro, je čínským pionýrem v oblasti dopravy a pomáhá posunout Čínu o další krok kupředu v oblasti inovace, uvedl ředitel společnosti Horace Luke.

Skútr se umí spárovat s vašim chytrým telefonem, disponuje digitálním displejem, 2 vyměnitelnými bateriemi a dojezdem téměř 100 km. Úhledná přístrojová deska skútru zobrazuje řidiči pomocí široké barevné škály potřebné údaje a každý si může nastavit prostředí dle svého uvážení. Gogoro dokonce vyvinulo vlastní aplikaci, která dokáže dle libosti měnit barvy pro přední i zadní světla.  Uživatelé mohou rovněž pomocí chytrého telefonu sledovat úroveň nabití motoru. Společnost si svým futuristickým skútrem získala velkou pozornost na letošním Consumer Electronic Show v Las Vegas a od té doby nepřestává přitahovat další fanoušky.

Celý článek na Business Insider

Image Credit: Gogoro

-jk-