časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Syntetický hydrogelový materiál si bere inspiraci z přírody

26. 4. 2021 | MIT | www.mit.edu

Vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) se nechali inspirovat přírodou a vyrobili materiál na bázi hydrogelu, který napodobuje strukturu krunýře na břiše humra. Toto přírodní brnění je pokryto tenkou průsvitnou membránou – nejtužším hydrogelem v přírodě –, který je překvapivě silný a současně flexibilní.

Vědecký tým podrobil materiál řadě zátěžových testů, které prokázaly jeho pozoruhodně vysokou odolnost vůči opotřebení. Materiál odolal opakovaným pokusům o natahování a napínání, aniž by vykázal jakékoliv poškození. Pokud by výzkumníci dokázali výrobní proces posunout do průmyslového měřítka, materiály vyrobené z umělého hydrogelu by nalezly využití například jako náhrada umělých šlach a vazů. Nabízí se také aplikace pro měkkou robotiku.

Syntetický materiál

V rámci dalšího výzkumu tým podrobil materiál mikrobalistickým nárazovým testům. Zkouška odolnosti vůči mikročásticím vystřeleným vysokou rychlostí prokázala, že odolnost vůči nárazu odpovídá 40 kJ na kg. To znamená, že 5 mm ocelová kulička vystřelená rychlostí 200 m/s pronikla do hloubky 13 mm. Pro srovnání u kevlaru je tato hodnota 1 mm, hydrogelový materiál však disponuje mnoha výhodami v ostatních kategoriích.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-