časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světový den bezpečnosti při práci - Ochranné pracovní oděvy mohou zachránit životy

2. 5. 2017 | MEWA Textil-Service s.r.o. | www.mewa.cz

Miliony lidí po celém světě riskují své zdraví při práci. Podle odhadů Mezinárodní organizace práce (International Labour Organisation - ILO) umírá každý den 6000 lidí z důvodu pracovních úrazů či onemocnění. Aby právě na toto téma upozornila, rozhodla se ILO vyhlásit „Světový den bezpečnosti a zdraví při práci“. Dne 28. dubna 2017 se tento akční den koná již po patnácté.

Ochranné pracovní oděvy MEWAZákon o ochraně zdraví při práci

Rizika na pracovišti jsou různá: kyseliny, žár, plameny a jiskry, elektrické napětí, elektrostatické náboje a mechanická zatížení. Mezi rizikové faktory se ovšem ve stále větší míře řadí i psychický stres, vyvolaný časovým tlakem či strachem před ztrátou zaměstnání. Tím radostnější zprávou je, že v České republice existují již mnoho let zákonné předpisy týkající se ochrany zdraví při práci, jejichž cílem je zabezpečit a zlepšit ochranu zdraví všech zaměstnanců.

Zákonná povinnost: posuzování rizik

Podle zákonných předpisů se musí všechna rizika v daném podniku analyzovat a zdokumentovat v posudku o rizikách. Ke každému zaznamenanému riziku se musí uvést opatření, která mohou riziko zmírnit nebo odstranit. Tato opatření jsou rozdělena do tří kategorií:
• technická ochranná opatření (např. ochranná dvířka u strojů)
• organizační ochranná opatření (např. školení zaměstnanců)
• osobní opatření (např. ochranné oděvy)

Správné zacházení s ochrannými oděvy

Ochranné oděvy mohou chránit zdraví a dokonce i zachránit životy. K tomu je ale nezbytně nutné dodržovat následující body:
• Ochranný oděv musí přesně odpovídat rizikům převládajícím na pracovišti.
• Zaměstnanci musí být obeznámeni o svém ochranném oděvu a musí být
  schopni jej správně nosit a použít.
• Ochranný oděv je nutno čistit a udržovat v souladu s příslušnou normou.
• Každá úprava ochranného oděvu se musí provádět v souladu s příslušnou
   normou.

Kde lze získat podporu?

Vzhledem k tomu, že ochranné oděvy jsou vysoce komplexním a náročným tématem, doporučuje se podpora ze strany odborných poradců, jakými jsou odborní pracovníci pro oblast bezpečnosti při práci nebo odborníci na prevenci z profesních sdružení. Při volbě a údržbě vhodných ochranných oděvů pomáhají poskytovatelé textilních služeb. „Poskytujeme poradenství a zkoušky nošení,“ říká Veronika Lipovská jednatelka poskytovatele textilních služeb MEWA v České republice. „V rámci našich služeb – praní, péče, doplnění ochranných oděvů – podporujeme dodržování norem EU a DIN. To chrání zaměstnance a zaručuje finanční úlevu pro podnik.“

Tiskové materiály MEWA