časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Státy váhají se snižováním emisí skleníkových plynů

7. 4. 2015 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Státy zodpovědné za 60 % světových emisí skleníkových plynů zatím nedodržely uzávěrku pro dodání vlastních návrhů na snížení vypouštění CO2. Podklady si vyžádala OSN ke klimatické konferenci, která se bude konat na konci letošního roku v Paříži.

V prosinci se sejdou představitelé 196 zemí, aby projednali mezinárodní dohodu o snížení emisí CO2. Panují ovšem obavy, že pokud bude většina států do poslední chvíle váhat s vlastní nabídkou, vyjednávání se nehnou z mrtvého bodu, tak jako tomu bylo na konferenci v Kodani v roce 2009.

Deadline stanovený OSN promeškali Austrálie, Brazílie, Japonsko, Indie a Kanada, ačkoliv na konferenci ve Varšavě v roce 2013 bylo dohodnuto, že země předloží své návrhy do konce prvního kvartálu letošního roku. Čína jakožto největší znečišťovatel ovzduší své návrhy představila ve společném prohlášení se Spojenými státy už v listopadu. Prezident Si-Ťin-pching prohlásil, že čínské emise budou kulminovat v roce 2030 a pokud to bude možné tak i dříve.  Zároveň se zavázal, že Čína bude vyrábět elektřinu z bezemisních zdrojů z dvaceti procent. Na předchozím jednání Čína totiž pouze deklarovala, že bude pouze redukovat rapidní nárůst emisí a nikoliv je snižovat.

Podle zprávy OSN z loňského října nebude snížení skleníkových plynů celosvětově nedostatečné na to, aby udrželo efekt globálního oteplování pod 20 C.

Image credit: Wikimedia commons

Celá zpráva zde: www.spectrum.ieee.org

(pp)