časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Solo 8 je malý, ale šikovný čtyřnohý robot pro každého

17. 6. 2020 | NYU Tandon School of Engineering | engineering.nyu.edu

Cena robotů schopných důmyslných pohybů, jako je například chůze, skákání a navigace terénem, mnohdy začíná na částce 1 000 000 Kč, což není pro mnohé vědce právě ideální předpoklad k provádění experimentů v reálném světě.

Výzkumníci z Fakulty inženýrství při Newyorské univerzitě a jejich kolegové z Max Planck Institute for Intelligent Systems (MPI-IS) v německém Stuttgartu nyní spojili své síly a vytvořili relativně nízkonákladového a snadno sestrojitelného čtyřnohého robota nazvaného Solo 8, kterého lze upgradovat a modifikovat, čímž se otevírají dveře vstříc sofistikovanému výzkumu a vývoji pro vědecké týmy s nízkým rozpočtem, včetně startupů, menších laboratoří a vzdělávacích institutů.

Open-source robot

Rozsah funkcí, včetně motorů pro ovládání točivého momentu a poháněných kloubů, umožňuje Solo 8 provádět pohyby typické pro mnohem dražší roboty: Je například schopen chůze v různém provedení a směrech, dokáže skákat a postavit se zpět na nohy po převrácení. Jeho výhodou je rovněž schopnost pamatovat si svou polohu a orientaci v prostoru. Kromě toho lze všechny součástky Solo 8 vyrobit pomocí 3D tiskárny nebo jednoduše nakoupit v obchodě. Sestavení robota je o to jednodušší, že veškeré nákresy jsou dostupné na internetu pod BSD licencí, což umožní využití modulárního nastavení robota ostatními vědci a vytváření dalších prototypů či vyvíjení vlastní technologie­.

Celý článek na NYU Tandon School of Engineering

Image Credit: NYU Tandon School of Engineering

-jk-