časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Solární dron Aquila společnosti Facebook úspěšně dokončil další zkušební let v reálných podmínkách

30. 6. 2017 | TechCrunch | www.techcrunch.com

Projekt společnosti Facebook, který využívá speciální drony poháněné sluneční energií k poskytnutí přístupu na internet zemím třetího světa nyní dosáhl důležitého milníku. Aquila, první funkční letoun společnosti, nedávno dokončil svůj v pořadí druhý zkušební let zakončený úspěšným přistáním.

Zkušební let odstartoval 22. května se svítáním. Letoun se zdržel ve vzduchu jednu hodinu a čtyřicet šest minut. Dron se pohyboval ve výšce nad 900 m a vystoupal do ní rychlostí 55 m/minutu, což je dvakrát více než při prvním zkušebním letu.

Solární dron společnosti Facebook

Druhý plánovaný let Aquily byl především o sběru dat, které pomohou týmu kolem letounu nastavit modely k účinnějšímu využití energie ze solárních panelů a optimalizaci baterie na základě dat získaných z reálného provozu. Všechny výše uvedené situace byly samozřejmě testovány v rámci simulace, ale jediný skutečný způsob, jak získat přesná data, je vyzkoušet chování letounu v ostrém provozu.

Facebook plánuje vypustit letoun Aquila s úctyhodným rozpětím přes 40 metrů vždy až na 90 dní, což by mělo poskytnout přístup k internetu lidem v okruhu téměř 100 km.

Celý článek na TechCrunch

Image Credit: Facebook

-jk-