časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Senzory všité do trička monitorují životní funkce nositele

24. 4. 2020 | MIT | www.mit.edu

Vědeckému týmu z Massachusettského technologického institutu (MIT) se podařilo nalézt způsob začlenění elektronických senzorů do pružné látky. Výsledkem je tričko, které monitoruje životní funkce, jako je teplota, dýchání a srdeční tep. Technologii lze aplikovat na jakýkoliv druh oděvu.

Funkční tričko s integrovanými senzory lze prát v pračce a může být přizpůsobeno jakékoliv postavě tak, aby se senzory dotýkali kůže nositele. Dle slov výzkumníků může být tento typ snímací techniky v budoucnu použit ke sledování životních funkcí pacientů v nemocnicích nebo domácí péči, ale rovněž atletů či astronautů.

Senzory v tričku

Elektronické senzory tvoří dlouhé flexibilní pásky zapuštěné v epoxidové pryskyřici, které jsou následně vplétány do drážek v látce. Tyto drážky mají drobné otvory, jež umožňují kontakt senzorů s kůží. Pro účely této studie navrhli výzkumníci prototyp trička s 30 senzory měřícími teplotu a akcelerometr sledující pohyb, srdeční tep a intenzitu dýchání nositele. Získávaná data jsou přenášena bezdrátově do chytrého telefonu.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-