časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Samsung uvedl na trh již milion pamětí s technologií EUV

26. 3. 2020 | Samsung | www.samsung.com

Společnost Samsung Electronics, lídr na trhu s pokročilými paměťovými technologiemi, uvedla na trh již jeden milion paměťových modulů DDR4 vyrobených pomocí technologie EUV, tedy optické litografie používající expozici pomocí extrémního ultrafialového záření.

Nové DRAM moduly prošly ověřením u zákazníků a stanou se tak nedílnou součástí nabídky PC, serverů, datacenter i notebooků. Samsungu tak nic nebrání v rozšíření masové výroby v rámci čtvrté generace procesu 10nm. Kromě DDR4 se na ní v roce 2021 začnou vyrábět také nové generace pamětí LPDDR5 a DDR5. Společnost Samsung adaptovala jako první na světě technologii EUV při výrobě pamětí, aby překonala problémy se škálováním DRAM. Technologie EUV redukuje opakující se kroky při vzorkování a zlepšuje jeho přesnost, čímž umožňuje navýšit výkon, produkovat více čipů a zkrátit dobu vývoje.

Paměti s technologií EUV

EUV bude plně integrována počínaje výrobou pamětí DRAM pomocí procesu D1a (10nm), což se bude týkat především DDR5 a LPDDR5. Jejich produkce má odstartovat v příštím roce a díky EUV má později dosáhnout oproti D1x dvojnásobné kapacity s ohledem na počet zpracovaných waferů.

Celý článek na Samsung

Image Credit: Pexels

-jk-