časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Rychlý a plynulý 3D tisk pomocí světla

23. 1. 2019 | Phys.org | www.phys.org

3D tisk neboli aditivní výroba dokáže proměnit materiál vrstvu po vrstvě a vytvořit prakticky jakýkoliv požadovaný předmět. 3D tisk však není nový koncept – stereolitografické tiskárny jsou na trhu již od 90. let minulého století. Obecně rozšířená dostupnost a cenová přístupnost technologie umožnila její použití v mnoha moderních vědních oborech.

Současný proces postupného nanášení vrstev je však pomalý a má neblahý vliv na výrobu předmětů s nepravidelnými povrchy. Výzkumníci materiálové vědy nyní vyvinuli metodu využívající dva zdroje světla: jeden určený ke ztuhnutí pryskyřice a ultrafialové světlo k zamezení předčasného vytvrzení pryskyřice během výroby.

3D tisk pomocí světla

Systém aditivní výroby, který je schopen nepřetržitého 3D tisku při jediném osvětlení, a to při relativně vysoké rychlosti, popisují výzkumníci ve studii zveřejněné v časopise Science Advances. Zkušební tiskárna byla vybavena zabudovanou tiskací hlavou a dva zdroje osvětlení s optikou fungující na různých vlnových délkách (365 nm a 458 nm).

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Science Advances

-jk-