časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Rusko vypustí první 3D vytištěný satelit na světě

2. 1. 2017 | Tomsk Polytechnic University | tpu.ru

Vypuštění prvního 3D vytištěného satelitu sestaveného na Polytechnické univerzitě v Tomsku (TPU) je naplánováno z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) ke 120 výročí založení univerzity. Univerzita předala satelit jedné z předních ruských firem kosmického průmyslu RKK Eněrgija, kde proběhnou poslední úpravy pro expedici satelitu na kosmodrom Bajkonur. Satelit Tomsk-TPU-120 bude poté doručen na Mezinárodní vesmírnou stanici 31. března letošního roku.

Astronauti následně satelit vypustí z vesmírné stanice. Satelit bude obíhat Zemi ve výšce 400 km a na orbitu zůstane přibližně šest měsíců. Satelit TPU odkazuje na nanosatelit typu CubeSat a jeho rozměry jsou 300 x 100 x 100 mm. Bude to první vesmírný přístroj, jehož plášť byl vyroben pomocí 3D tisku. Technologie 3D tisku může v budoucnu způsobit revoluci ve vytváření malých satelitů s vysokou dostupností a nižší cenou.

Rusko vypustí na oběžnou dráhu 3D vytištěný satelit

Zařízení bylo navrženo ve vědeckém a vzdělávacím centru univerzity zvaném „Moderní výrobní technologie“. Materiály, z nichž je satelit vyroben, vyvinuli výzkumníci z Polytechnické univerzity v Tomsku a vědci z Institutu pevnostní fyziky a materiálové vědy (Institute of Strength Physics and Materials Science). Satelit TPU byl navržen, aby otestoval novou technologii vesmírných materiálů.

Celý článek na Tomsk Polytechnic University

Image Credit: Tomsk Polytechnic University

-jk-