časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Rolls-Royce se pokusí o překonání rychlostního rekordu elektrického letadla

30. 9. 2020 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Britský výrobce luxusních automobilů Rolls-Royce Motor Cars Limited ohlásil na svém firemním blogu ukončení testovací fáze technologie, kterou využívají elektřinou poháněná letadla společnosti. Automobilka současně nastínila svůj plán na překonání rychlostního limitu pro elektrická letadla.

Nové letadlo se stane jedním z hlavních produktů nové iniciativy ACCEL, která cílí na výrobu bezemisních letadel a motorů pro ostatní výrobce letadel s důrazem na nulovou spotřebu energie do roku 2050. Pro potřeby testování byl použit model letadla ionBird v plné velikosti doplněný elektromotorem o celkovém výkonu 500 koní a 6000 fotoelektrickými články, které dle vyjádření zástupců společnosti vystačí na pohon 250 koní a dolet cca 320 km. Motor by měl rovněž umožnit letadlu dosáhnout rychlosti až 480 km/h, což by znamenalo překonání rekordu pro elektrické letadlo.

Rolls-Royce elektrické letadlo

Automobilka Rolls-Royce spojila své síly s výrobcem elektromotorů YASA a leteckým startupem Electroflight, stejně jako s výrobcem luxusních hodinek Bremont, který navrhl design palubní desky a dostane na starost měření rychlosti letadla při pokusu o překonání již zmíněného rekordu.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Rolls-Royce

-jk-