časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Robotický invalidní vozík výzkumníků z Pittsburghské univerzity se zúčastnil soutěže Cybathlon

31. 10. 2016 | University of Pittsburgh | www.herl.pitt.edu

Robotický invalidní vozík pod zkratkou MEBot inženýrů z Pittsburghské univerzity se letos vůbec poprvé účastnil soutěže Cybathlon ve švýcarské Ženevě.

Cybathlon nepochybně zvýšil informovanost o potenciálu vysoce moderních technologií , mající pozitivní dopad pro lidi s postižením. Vzájemná rivalita mezi týmy letošní soutěže byla veskrze přátelská a tým stojící za konstrukcí MEBota obdržel několik nabídek ke spolupráci a postgraduálnímu studiu.

Robotický invalidní vozík na soutěži Cybathlon

MEBOT zvládl na své trase s lehkostí překonat slalom, několik srázů, dveře, překážky ve vysoké rychlosti i příčné svahy a rychle se stal oblíbeným u diváků i médií. MEBOT tedy zvládl bez větších obtíží všechny překážky a dorazil do cíle v čase 3 minuty a 1 sekunda; což bylo více než 30 sekund před ostatními. I když si MEBOTa všichni přihlížející diváci velmi oblíbili, nakonec se mu nepodařilo umístit na stupních vítězů.

I přesto nespočet lidí, kteří soutěž sledovali v televizi nebo na internetu, ocenilo elegantní a chytrý design a potenciál ke zlepšení životů mnoha lidí, kteří se musí spolehnout na motorizovaný invalidní vozík. MEBOT tak očividně zazářil a stal se centrem pozornosti pro své komerční využití v mnoha oblastech.

Celý článek na University of Pittsburgh

Image Credit: University of Pittsburgh

-jk-