časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Robotická ruka dokáže zvednout a rozlišit rozličné předměty

2. 10. 2015 | CSAIL | www.csail.mit.edu

Roboti mají mnoho silných stránek, jemnost však mezi ně nepatří. Nepoddajná ramena a digitální číslice jim znemožňují uchopit, podržet a manipulovat s mnoha předměty každodenní potřeby bez toho, aby je upustili nebo rozdrtili.

Vědci z výzkumného ústavu CSAIL (MIT: Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) v USA nyní přišli s řešením, které se dnes nejvíce skloňuje s výstavbou nových budov - tímto řešením je použití silikonu. Na nedávné konferenci vědci demonstrovali robotickou ruku vytvořenou pomocí 3D tiskárny za použití silikonové pryže, která umí manipulovat s jemnými objekty, jako jsou vejce a tenkými jako kompaktní disk.

Robotická ruka umně manipuluje s předměty

Ruka operuje se třemi prsty, obdařenými speciálními senzory schopnými odhadnout velikost a tvar předmětu v dostatečné míře. Robot je tak schopen rozlišit mnoho předmětů. Robotická ruka, která dokáže zvednout rozličné předměty od tenisového míčku, přes Rubikovu kostku až po panenku, je součástí většího celku, na kterém laboratoř CSAIL pracuje. Cílem výzkumu je poukázat na výhody robotů vyrobených z nekonvenčních materiálů, jako silikon, papír a vlákna.

Výzkumníci tvrdí, že tito „měkcí“ roboti předčí své nemotorné druhy vyrobené z tvrdých kovů v mnoha odhledech, včetně schopnosti manipulace s objekty nepravidelného tvaru, mohou se také dostat do úzkých prostor a snadněji se opravují v případě kolize.

Celý článek na CSAIL

Image Credit: CSAIL

-jk-