časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Revoluční způsob skladování vodíku

17. 5. 2021 | Hydrogen Fuel News | www.hydrogenfuelnews.com

Vodík je nejekologičtějším a současně nejsnáze dostupným energetickým zdrojem naší planety. A přesto, že se v průběhu posledních několika desetiletí velmi rozšířily a zdokonalily bateriové technologie, jejich použití je z důvodu přílišné robustnosti, váhy a potřeby dlouhého nabíjení omezeno na automobily a malá vozidla. Společnosti po celém světě tedy neustále investují do vývoje technologií pro efektivní výrobu a použití vodíku.

Nyní přichází na scénu americký startup Kontak, který vyvinul a patentoval vlastní technologii bezpečného skladování, přepravy a dávkování vodíku metodou chemické vazby s nosnou kapalinou. Obrovskou výhodou tohoto postupu ve srovnání se stlačeným nebo tekutým vodíkem je mnohem nižší nákladovost a až třikrát vyšší kapacita.

Efektivní skladování vodíku

Svou zásluhu na tom má 320 000 mikrotrubic uspořádaných do jednoho svazku, které jsou zahřívány přesně kontrolovanou magnetickou indukcí. Hlavním cílem je vystavit každou molekulu nosné kapaliny katalyzátoru zahřátému na konkrétní teplotu. Patent zahrnuje infračervený zobrazovací nástroj pro monitorování teploty v jednotlivých mikrotrubicích a přizpůsobování teploty v reálném čase. Vodík je následně filtrován a posílán přímo do palivového článku.

Celý článek na Hydrogen Fuel News

Image Credit: Kontak

-jk-