časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Revoluční způsob dopravy od spoluzakladatele PayPalu a Tesla Motors

24. 8. 2015 | Wired | www.wired.com

Zní to jako z příběhů science fiction - vysokorychlostní trať, která využívá kapsule k dopravě lidí a materiálu.

Není tomu však tak dlouho, co společnost Hyperloop Transportation Technologies oznámila, že podepsala dohodu o spolupráci s Oerlikon Leybold Vacuum a nadnárodní strojírenskou firmou Aecom. Poslední dvě zmíněné pskytly své mnohaleté zkušenosti výměnou za akcie Hyperloop Transportation, čímž se jejich zaměstnanci připojili k armádě inženýrů z Boeingu nebo SpaceX.

Revoluční způsob dopravy?

Hypersmyčka, popsaná detailně v 57 stránkové zprávě výkonného ředitele SpaceX a Tesla Motors Elona Muska ze září 2013, je dopravní sítí nadzemního potrubí, která by mohla mít délku až několik set kilometrů. Za pomocí extrémně nízkého tlaku uvnitř tohoto potrubí budou kapsule schopny dopravovat lidskou posádku téměř nadzvukovou rychlostí. Když Musk publikoval svou zprávu, veřejně ohlásil, že kdokoliv bude chtít jeho nápad převést do reality, má zelenou. Sám je totiž nesmírně vytížený.

V té době vznikla online platforma JumpStartFund - startup, který kombinuje crowdfunding a crowd-sourcing k vytváření ambiciózních projektů, jako jsou právě například revoluční infrastruktury v dopravě. JumpStartFund založil společnost Hyperloop Transportation Technologies, která svedla dohromady inženýry, jež jsou na projektu ochotni pracovat v rámci svého volného času, výměnou za slib budoucího přípisu akcií.

Výstavba plně provozuschopné testovací Hypersmyčky je naplánována na rok 2016. Prototyp povede skrz Quay Valley mezi San Franciscem a Los Angeles a to v délce 8 km. Projektu přislíbilo finance již několik investorů.

Celý článek na Wired
Více na hyperlooptech.com

Image Credit: Hyperloop Transportation Technologies

-jk-