časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

První automatické vozy vyjíždějí do provozu v Nizozemí

3. 2. 2016 | The Telegraph | www.telegraph.co.uk

V Nizozemí bylo uvedeno do provozu první automatické vozidlo pro kyvadlovou dopravu s názvem WEpod. Při první zkušební jízdě svého druhu vozidlo svezlo šest cestujících po 200 m dlouhé rovince. 

V budoucnu by měl tento automatický dopravní prostředek převážet cestující mezi městy Wageningen a Ede v provincii Gelderland. Během své testovací fáze není plánována jízda v nepříznivých podmínkách, jako v noci, při špatném počasí nebo v husté dopravě. Bezpečnost pasažérů a vozidla zajistí technici v kontrolní místnosti. Vozidlo pojme šest pasažérů a jeho maximální rychlost je 25 km/h.

V Nizozemí vyjely do provozu první automatická vozidla

Výrobce plánuje vybavit vozidlo dalšími kamerami, radarem, laserem a GPS k mapování okolí. Vozidlo bude také vybaveno větším množstvím kamer, které najdou využití jako alternativa k GPS - mohou totiž sledovat okolí podrobněji a upozornit na překážky.

WEpod si lze objednat pomocí aplikace. Pasažéři si budou moci vybrat sedadlo a upřesnit místo odjezdu. Zpočátku budou vozidla jezdit po předurčené cestě, ale od května 2016 je plánováno rozšíření do dalších oblastí Nizozemí.

Celý článek na The Telegraph

Image Credit: WEpod

-jk-