časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Produkce elektřiny z odpadního tepla

14. 6. 2017 | MIT News | news.mit.edu

Výrobci skla a oceli produkují při výrobě za použití vysokých teplot velké množství odpadního tepla. Termoelektrická zařízení, která přeměňují teplo na elektřinu, však neoperují při dostatečně vysoké teplotě nebo jsou tak drahá, že jejich použití je omezeno na speciální obory, jako např. letectví.

Výzkumníci z MIT nyní vyvinuli kapalné termoelektrické zařízení s tekutou sloučeninou cínu a síry, které dokáže účinně přeměnit odpadní teplo na elektřinu a otevírá tak cestu cenově dostupné transformaci odpadního produktu na elektřinu.

Přeměna odpadního tepla na elektřinu

Z pohledu dolaru za watt by mohlo být nové termoelektrické zařízení zajímavou volbou pro průmyslová odvětví, kde dochází ke zpracování materiálu pod vysokou teplotou. Dolar za watt je diktován cenou materiálu, tedy za podmínky, že máte velkou plochu povrchu. Další výhodou nového zařízení je snadná manipulace s cínem a sírou, relativně vysoká elektrická vodivost polovodičové směsi a relativně nízká toxicita v porovnání s jinou směsí, jako např. tellur a thalium nebo olovo a síra.

Celý článek na MIT News

Image Credit: Denis Paiste/Materials Processing Center

-jk-