časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Přichází internet plastových věcí

12. 10. 2020 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Když technologové mluví o výhodách „internetu věcí“ (IoT), častokrát opomenou zmínit fakt, že tato vzájemně propojená zařízení vyžadují ke svému provozu a komunikaci baterie a elektroniku. Tento poznatek je o to podnětnější, když si uvědomíme, že mnohá z těchto zařízení jsou vyrobena z plastu a neobsahují žádnou elektroniku.

Výzkumníci z Washingtonské univerzity nyní vymysleli metodu využívající 3D tištěné plasty pro vytváření předmětů bez baterií či elektroniky, komunikujících s chytrým telefonem a ostatními Wi-Fi zařízeními. Výzkumníci zužitkovali poznatky ze šest let starého výzkumu jiného vědeckého týmu Washingtonské univerzity, v jehož rámci byly testovány možnosti bezbateriových čipů schopných přenášet data odrazem Wi-Fi signálu.

Internet plastových věcí

Vědci tedy využili data o technologii zpětného rozptylu získaná v rámci předchozího výzkumu a převedli je na 3D geometrii k vytvoření snadno tisknutelných bezdrátových zařízení. Příkladem využití této technologie může být plastový obal na prací prášek, který odešle data do telefonu po odšroubování uzávěru.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Mark Stone/University of Washington

-jk-