časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pomůže nový miniaturní gyroskop snížit závislost zařízení na GPS?

3. 4. 2020 | ClickOnDetroit | www.clickondetroit.com

Výzkumníci z Michiganské univerzity vyvinuli malý, přesto však velmi výkonný gyroskop, který by mohl snížit závislost dronů a autonomních vozidel na GPS signálu.

Gyroskop je ve své podstatě setrvačník, který zachovává polohu osy své rotace v inerciálním prostoru. Běžně se využívá v letectví k navigaci, v posledních letech se ale rozšířil do běžného života a najdeme ho například v chytrých telefonech a ostatních technologiích. Nový miniaturní gyroskop je dle slov výzkumníků až 10 000krát přesnější než tradiční gyroskopy používané ve smartphonu, a to za jednu desetinu ceny.

Miniaturní gyroskop

Tajemství nového gyroskopu tkví v symetrickém skleněném rezonátoru a speciálním tvaru, který zvyšuje jeho přesnost. Toto drobné zařízení využívá elektrody v kombinaci s kovovou povrchovou úpravou k zadržení vibračních vzorců, které pohybují gyroskopem. Díky miniaturním rozměrům lze gyroskop snadno integrovat s drony, chytrými telefony, automobily a podvodními plavidly a redukovat tak jejich závislost na GPS signálu, který může být v některých situacích či oblastech nedostupný.

Celý článek na ClickOnDetroit

Image Credit: University of Michigan

-jk-