časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Počítače Rapsberry Pi Zero se dočkají nasazení v nemocnicích

15. 4. 2020 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Nadace Raspberry Pi Foundation navyšuje v rámci boje proti COVID-19 produkci svých jednodeskových počítačů z modelové řady Zero. Pi Zero bude použit k pohánění ventilátorů, jež jsou vzhledem k současné situaci velmi žádaným zbožím v nemocnicích. CEO a zakladatel Rapsberry, Eben Upton, uvedl, že je to vůbec poprvé, co se Raspberry stane součástí lékařského zařízení.

Nemocnice začínají využívat počítače Raspberry ze stejného důvodu, z jakého si jej od roku 2012 zamilovalo již přes 30 milionů nadšenců techniky: Tyto drobné počítače jsou levné a snadno přenosné. S cenou začínající na 5 USD (v Česku od 150 Kč) je ve skutečnosti Zero nejlevnějším, nejmenším a nejúspornějším Rapsberry Pi na trhu, což z něj činí ideální volbu pro nenáročné ventilátory.

Rapsberry Pi ventilátory

Dalším důvodem, proč začínají nemocnice využívat právě Pi Zero, je jeho rychlá výroba. Ventilátory poháněné modelem Pi Zero dosud nebyly testovány ve Spojených státech, ale výzkumníci z University of Colombia pracují na modelu, jehož základem se má stát Pi, který by využíval snadno dostupné mechanické součástky, například ventily z motorů. Po dokončení první fáze testování na zvířatech začnou probíhat testy na lidech. Prodeje Raspberry Pi v současné době raketově rostou. Jenom v prvním čtvrtletí letošního roku se prodalo přes 1,75 milionu kusů. Nadace Raspberry Foundation plánuje ve druhém čtvrtletí vyrobit cca 2500 000 dalších jednotek.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Rapsberry

-jk-