časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Plavci urazili 70 km ve studené vodě Bajkalského jezera

19. 7. 2021 | Rosatom | www.rosatom.cz

Devět lidí ze sedmi zemí vyrazilo 12. července 2021 na 70kilometrovou trasu přes Bajkalské jezero. Ve vodě o teplotě 5 až 8 °C plavali 26 hodin bez odpočinku a spánku. Dálkové plavání Baikal Great Swim, které mělo za cíl poukázat na ekologické problémy jezera a jeho okolí, podpořila ruská korporace pro atomovou energii Rosatom.

Do akce se zapojili plavci z Francie, Itálie, JAR, Maroka, Ruska, USA a Velké Británie. 14. července byli oceněni pořadateli, kterými jsou Rosatom, Informační centrum OSN v Moskvě a vláda Irkutské oblasti.

„Plavci prokázali ohromnou sílu ducha, neuvěřitelnou vytrvalost, odolnost a fyzickou sílu. Je symbolické, že jedna z největších událostí v historii světového maratonského plavání na otevřené vodě byla věnována Roku Bajkalu, který byl vyhlášen Irkutskou oblastí,“ řekl gubernátor oblasti Igor Kobzev.

Plavání navázalo na podobné akce, které proběhly v minulých letech. V roce 2019 skupina ruských plavců pod hlavičkou irkutského Klubu otužilců a zimního plavání Pribajkalci přeplavala Bajkal v trase Vydrino-Listvjanka. Tehdy plavci v neoprenových oblecích urazili 55 kilometrů. V roce 2020 stejnou trasu uplavala další skupina ruských plavců a plavkyň, ale už bez neoprenu. Cíl letošního plavání byl větší a plavci vyrazili opět z Vydrina bez tepelně izolačních obleků, ale v Listvjance opustili vody Bajkalu a pokračovali dále po řece Angaře až do Irkutsku.

„Toto dálkové plavání mělo za cíl přitáhnout pozornost lidí z různých zemí k jedinečnosti Bajkalského jezera a jeho hodnotě pro lidstvo. Rosatom jako společnost působící ve více jak 60 zemích světa vnímá důležitost mezinárodní spolupráce a ochrany bajkalského ekosystému. Pro řešení řady ekologických problémů v regionu byl vybrán právě Rosatom, společně s vládou Irkutské oblasti a zainteresovanými zástupci veřejnosti bude řešit všechny důležité úkoly pro zachování místní přírody,“ uvedl prezident Rusatom International Network (součást Rosatomu) Vadim Titov.

Akce proběhla za dodržení bezpečnostních pravidel pro podobné akce. Plavci byli celou trasu doprovázeni kutrem a čluny ministerstva pro mimořádné situace. Všichni sportovci stanovenou trasu zvládli i přes velmi chladnou vodu jezera.

Tiskové materiály Rosatom