časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Papírové senzory ulehčují měření množství cukru v krvi

21. 12. 2018 | KAUST | kaust.edu.sa/en

Technika, která umožňuje, aby biologicky aktivní enzymy přečkaly bez úhony proces tisku, představuje nadějnou alternativu k rutinním kontrolám krve, jež musí podstupovat pacienti s cukrovkou. Tým výzkumníků Technické a přírodovědecké univerzity krále Abdalláha (KAUST) využil tento přístup k výrobě jednoúčelových zařízení pro měření koncentrací glukózy v lidských slinách.

K testování kyselosti tekutin se běžně používá speciální proužek papíru, jenž měří pH. Výzkumníci se nyní pokoušejí uplatnit podobný postup a vytvořit papírové senzory upozorňující pohotově na biologické indikátory nemoci. Klíčem k tomuto přístupu je nahrazení tradičních elektronických obvodů levnými plasty, které lze vyrábět rychle a ve velkém množství.

Papírové senzory

Tým použil komerčně dostupný inkoust vyrobený z vodivých polymerů a vytiskl elektrodové vzory v mikroměřítku na lesklý papír. Na tuto vrstvu následně nanesli snímací vrstvu obsahující enzym a glukózooxidázu. Vzniklá biochemická reakce mezi glukózou a enzymem tak vytváří elektrické signály, díky nimž lze snadno měřit úroveň cukru v krvi.

Celý článek na KAUST

Image Credit: Eloïse Bihar

-jk-