časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ohebné senzory a budoucnost lidského zdraví

25. 9. 2015 | Engadget | www.engadget.com

Výzkumníci z mnoha špičkových vzdělávacích institutů i soukromého sektoru vyvíjí lehké a ohýbatelné senzory, které si berou to nejlepší ze současného výzkumu biomateriálů a mikroelektroniky, a vytváří chytré náplasti, obvazy a nálepky, které pomohou zlepšit naše zdraví a celkovou vitalitu.

Výzkumníci z Harvardovy univerzity, Purdue University, Tokyo University of Foreign Studies a Brigham and Women's Hospital, za podpory Národní vědecké nadace, vytvořili chytré náplasti k monitoringu a ošetření zranění, které vyžadují neustálou péči, jako jsou diabetické vředy, proleženiny a popáleniny.

Ohebné náplasti slouží k léčbě

Tým vědců z Kalifornské univerzity v Berkeley vytváří podobnou technologii, která má sloužit k detekci poraněných tkání při příznacích proleženin. K tomuto účelu vědci vytvořili sadu miniaturních elektrod na tenkém ohebném filmu, které monitorují elektrické změny způsobené mrtvými buňkami.

Může uběhnout pět nebo deset let, než se chytré náplasti a podobné senzory začnou používat na pacientech, ale nakonec umožní doktorům a ošetřovatelům monitorovat zranění v reálném čase a shromažďovat cenná data a automaticky léčit infekce, dávkovat inzulín, atd.

Nositelné náplasti najdou mnohá další uplatnění. Například tým vedený Johnem Rogersem z Univerzity v Illionis vytvořil elektronické zařízení, které bylo vpraveno k sedacímu nervu pacienta a mělo za úkol redukovat poruchu měchýře. Další z těchto zařízení bylo aplikováno na srdce. Náplasti se mohou dokonce v těle bez vedlejších účinků rozložit a snížit tak riziko dlouhodobých komplikací. Snadno si tak lze představit budoucnost, ve které bude každý orgán pečlivě monitorován a kontrolován.

Celý článek na Engadget

Image Credit: MC10

-jk-