časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový způsob řešení nejobtížnějších výpočetních úkolů

22. 9. 2021 | Ohio State University | www.osu.edu

Relativně nový typ výpočetní techniky zvaný reservoir computing, který napodobuje fungování lidského mozku, pomáhá vědcům řešit některé z nejobtížnějších problémů zpracování informací. Výzkumníci z Ohio State University nyní nalezli způsob, jak znásobit efektivitu tohoto algoritmu v řádu statisíců jednotek za použití výrazně menšího množství výpočetních zdrojů a vstupních dat.

V rámci prvních testů vyspělejší verze reservoir computing výzkumníci vyřešili komplexní výpočetní problém za méně než jednu sekundu na „obyčejném“ stolním počítači. Vyřešení stejného problému pomocí nejmodernější technologie by si vyžádalo superpočítač a podstatně více času. Reservoir computing je algoritmus strojového učení vyvinutý na počátku 21. století, používaný k řešení těch nejobtížnějších výpočetních problémů, například předpovědi vývoje dynamických systémů. Předchozí výzkum prokázal, že reservoir computing je ideálním algoritmem pro učení dynamických systémů a poskytuje přesné předpovědi.

Výpočetní operace

Činí tak pomocí umělé neuronové sítě, podobně jako to dokáže lidský mozek. Vědci vloží data o dynamické síti do „rezervoáru“ náhodně propojených umělých neuronů v rámci jedné sítě. Tato síť vyprodukuje požadované výsledky, které následně vědci zanalyzují a nahrají je zpět do systému, čímž vytvoří přesnější předpovědi.

Celý článek na Ohio State University

Image Credit: Unsplash

-jk-