časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový samoregenerační gel a jeho vliv na vývoj flexibilní elektroniky

27. 11. 2015 | The University of Texas at Austin | news.utexas.edu

Výzkumníci z Texaské univerzity v Austinu vyvinuli první samoregenerační gel svého druhu, který dokáže opravit a spojit elektronické obvody. Mohou tak přispět k rozvoji flexibilních materiálů používaných v elektronice, biosenzorů a baterií.

I když vývoj nejnovější technologie směřuje k lehčí a ohebnější elektronice, současné okruhy, které elektronice zajišťují dodávku energie, nejsou navrhovány tak, aby se ohýbaly nebo opakovaně samo napravovaly drobné trhliny, které se mohou projevit v důsledku běžného nošení.

Samoregenerační gel pro elektroniku

Až doteď se samoregenerační materiály spoléhaly na aplikaci vnějšího stimulu, jako světla nebo tepla, který aktivoval jejich funkci. „Supergel“ z Texaské univerzity disponuje vysokou vodivostí a výraznými mechanickými a elektrickými samoregeneračními vlastnostmi.

Ke zvýšení vodivosti, biokompatibility a propustnosti svého polymerového hydrogelu použili výzkumníci tekutou molekulu křišťálu ve tvaru disku. Dosáhli tak více než desetinásobku vodivosti polymerových hydrogelů používaných v bioelektronice a tradičních dobíjitelných bateriích. Nanostruktury, které tvoří gel, jsou nejmenšími strukturami schopnými zajistit efektivní nabití a přenos energie.

Celý článek na The University of Texas at Austin

Image Credit: The University of Texas at Austin

-jk-