časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový robolink IP44: Robot, který odolává vodním živlům

21. 1. 2021 | HENNLICH s.r.o. | www.hennlich.cz

Nové řešení z polymeru a nerezové oceli pro prostředí se stříkající vodou

Vlhké a mokré prostředí přispívá k rychlé degradaci mechanických částí robota. Tato skutečnost inspirovala firmu igus, kterou v ČR výhradně zastupuje firma HENNLICH, k rozšíření svého programu nízkonákladové automatizace. Nové robotické rameno robolink IP44 snadno plní jednoduché úkoly a zároveň snese kontakt se stříkající vodou. Využití najde v potravinářském, chemickém a farmaceutickém průmyslu nebo při čištění nádrží a cisteren, a to i ve venkovním prostředí.

Obr. 1: Stříkající voda nepředstavuje pro robolink IP44 žádný problém
Obr. 1: Stříkající voda nepředstavuje pro robolink IP44 žádný problém

"Během rozhovorů s našimi zákazníky se ukázalo, že mnoho z nich hledá ekonomicky dostupné řešení pro prostředí se stříkající vodou, například při odstraňování emulzí," vysvětluje Tomáš Vlk, produktový manažer pro dry-tech ze společnosti HENNLICH. Firma igus proto vyvinula robota, který se hodí právě pro tyto účely. Nový robolink těží z výborných vlastností dvou materiálů: nerezové oceli a vysoce výkonných polymerů. „IP44 je první robot z dílny firmy igus, u kterého jsou části ramene vyrobeny z nerezové oceli V2 a V4 a kloubové spoje z prověřených bezmazných tribopolymerů,“ doplňuje Tomáš Vlk.

Obr. 2: Díky bezmazné a koroziodolné kombinaci polymeru a nerezové oceli má nový robolink stupeň krytí IP44.Obr. 2: Díky bezmazné a koroziodolné kombinaci polymeru a nerezové oceli má nový robolink stupeň krytí IP44

Právě díky bezmaznosti si uživatel nemusí pořizovat dodatečné zakrytování, protože nedochází k vymývání maziva a jeho úniku do prostředí. Nový robolink splňuje stupeň krytí IP44, je tedy chráněný proti stříkající vodě. Unese zátěž až 3 kg, má dosah 790 mm v pěti osách při výkonu 7 picků za minutu. Díky použití motorů s enkodérem se stupněm krytí IP65 může být tento robot používán i pro venkovní aplikace. Další možnosti využití jsou aplikace v potravinářském, chemickém a farmaceutickém průmyslu nebo čištění nádrží a cisteren.


Tiskové materiály Hennlich