časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový nositelný senzor sleduje úroveň vitamínu C v těle

20. 5. 2020 | University of California San Diego | ucsd.edu

Vědecký tým z Kalifornské univerzity v San Diegu vyvinul nositelný neinvazivní senzor pro měření množství vitamínu C v těle, který poskytuje nositeli možnost sledovat každodenní nutriční příjem a dodržovat stravovací návyky. Výsledky studie byly zveřejněny v časopise ACS Sensors.

Nositelné senzory se tradičně používají ke sledování fyzické aktivity nebo monitorování, kupříkladu cukrovky,“ uvedl hlavní autor studie a student nanoinženýrství při UC, Juliane Sempionatto. „Nám se podařilo vytvořit první senzor svého druhu na bázi enzymů pro sledování úrovně vitamínu C v těle, který otevírá spoustu nových možností na poli nositelných zařízení.“

Měření vitamínu C

Produkt sestává z náplasti obsahující systém stimulující pocení a senzoru s elektrodou, který je navržen k rychlé detekci množství vitamínu C v potu. Za tímto účelem je zařízení rovněž vybaveno flexibilními elektrodami s obsahem enzymu zvaného askorbát oxidáza. Veškerý přítomný vitamín C je transformován na kyselinu dehydroaskorbovou a výsledná spotřeba kyslíku vytváří proud měřitelný zařízením.

Celý článek na University of California San Diego

Image Credit: University of California San Diego

-jk-